Over ons

Wat begon als een hobby in zijn tienerjaren, is nu een serious sneaker business in het centrum van Breda: FAWL Customs. De Bredase Freek van Gurp maakt van iedere sneaker een eyecatcher. “Of ik nu een sneaker aan het customizen of aan het schoonmaken ben, ik vind alles leuk.”

Uit de hand gelopen hobby

In groep 7 droeg Freek al Nikes en sindsdien is hij nooit gestopt met sneakers dragen. “In mijn tienerjaren verzamelde ik sneakers, gewoon omdat ik dat cool vond. Toen ik een keer in Londen was, zag ik een winkel waar ze Converse All Stars met verfspetters hadden gecustomized. Toen dacht ik: dat wil ik ook bij mijn Nikes! Ik zocht de juiste schoenverf en ik ging zelf aan de slag. Daar kreeg ik zoveel reacties op, dat ook custom sneakers aan vrienden en bekenden ging verkopen. Ik kocht nieuwe sneakers en maakte deze helemaal naar wens van de klant. Omdat ik zoveel met sneakers bezig was, kwamen mensen op een gegeven moment ook naar me toe met hun kapotte sneakers. Die knapte ik op. En zo liep het totaal uit de hand”, lacht Freek.


De volgende stap

In juli 2019 opende Freek zijn winkel in de Sint Annastraat. “Mijn huis was inmiddels een groot magazijn geworden. Overal waren dozen, schoenen en verfspullen. Ik dacht: dit moet anders. Dit pand in de Sint Annastraat kwam op mijn pad en zonder daar heel lang over na te denken, sprong ik in het diepe. Ik had een paar plankjes met misschien 20 sneakers aan de muur. En een kleine balie. Dat was het.”

Inmiddels is FAWL gegroeid. In zijn atelier maakt Freek niet alleen custom sneakers, maar hij verkoopt ook nieuwe en tweedehands schoenen. “Die haal ik echt overal vandaan. Als ik een gaaf of uniek model zie, wil ik ze hebben voor de winkel”, vertelt hij. Je kunt bij FAWL nog steeds terecht voor het schoonmaken van je sneakers, maar ook als je kapotte sneakers hebt, maakt Freek ze met heel veel liefde weer voor je. “Soms zijn sneakers wel 1000 euro waard, dus dan is het de moeite om bijvoorbeeld de zool te maken.”

Unieke ontwerpen

Als je al honderden schoenen hebt gecustomized, hoe kom je dan aan je inspiratie? “Vaak werk ik op opdracht en dan weet de klant al precies wat hij of zij wil qua kleuren en materiaal. Soms mag ik ook helemaal mijn eigen gang gaan. Als ik een bepaald model sneaker zie, denk eigenlijk altijd: vette schoen, maar ik zou er een andere kleur swoosh (logo van Nike) op zetten bijvoorbeeld. En dan ga ik die schoen zo maken, precies zoals ik hem vet vind.”


Freek heeft het vak zichzelf aangeleerd. “Ik heb wel een graphic design achtergrond, maar dat is echt heel wat anders dan dit. Ik heb heel veel filmpjes op YouTube gekeken en heel veel geoefend op mijn eigen sneakers. Als je met je handen werkt, leer je het pas echt door het te doen in de praktijk. Het leuke aan wat ik doe is dat geen dag hetzelfde is. Het ene uur ben ik bezig met het customizen van een sneaker en kan ik mijn creativiteit de vrije loop laten, het andere uur zet ik een nieuwe zool onder een schoen en het andere uur maak ik schoenen schoon, zodat ze weer als nieuw lijken. Ik krijg ook orders van bedrijven die sneakers willen in de kleuren van hun logo bijvoorbeeld, dat vind ik ook hele leuke opdrachten.”

Zelfgemaakte sneakers

Maar daar blijft het niet bij. Freek is sinds kort ook begonnen met het maken van schoenen. Bespoke, op maat gemaakt dus. Hij gebruikt een zool van een ‘donorschoen’ en vanaf daar bouwt ‘ie de sneaker helemaal op. “Ik kies zelf het leer uit en ga met de stikmachine aan de slag. In zo’n zelfgemaakte sneaker gaat rustig 50 uur werk zitten.”

Freek heeft veel klanten uit Breda en omgeving, maar in heel Nederland weten ze FAWL te vinden. “Ik maak geen reclame; het gaat heel veel via Instagram en de webshop, maar ook via via. De reacties van klanten zijn natuurlijk ook geweldig. Het is leuk dat je iemand blij kan maken met een zelfgemaakt product.”

Bron: welkominbreda.nl